Windows start niet op

Wanneer Windows niet meer opstart, grijpen we direct naar de originele Windows CD en starten daarmee op.

 1. De computer ziet de CD helemaal niet
  Je moet de computer zo instellen dat bij opstarten wordt gekeken of er een CD in het station zit. In de meeste gevallen verschijnt er een bericht bij opstarten “Druk op een toets als u …”. Gebeurt dit niet dan moet je een wijziging maken in de BIOS.Hoe je in de BIOS komt hangt een beetje af van je computer. Let op de meldingen die verschijnen tijdens het opstarten, één ervan zal gaan over BIOS of Setup. Op veel computers is het voldoende om de DEL-toets in te drukken. Maar functietoetsen als F2 en F10 zijn ook mogelijk.LET OP: wijzigingen in de BIOS kunnen ervoor zorgen dat de computer niet meer opstart.

  Ga in de BIOS op zoek naar het scherm waar de volgorde van opstarten wordt ingesteld (BOOT). Lees goed de aanwijzingen op het scherm, hier staat hoe je de volgorde kunt wijzigen. Stel de CD/DVD-speler in als eerste opstartmedium. Sluit de BIOS af met de optie “Save changes and Exit”, anders worden de gemaakte wijzigingen niet opgeslagen.

  De computer zal herstarten en met een beetje geluk de CD nu wel lezen.

  (Bij enkele notebooks hebben we gezien dat de CD alleen werd gelezen direct na de wijziging in de BIOS. In dat geval zal je bij iedere herstart even de BIOS in moeten, zonder iets te wijzigen.) Omslachtig maar het werkt. Ga verder bij punt 2.

 2. De computer start direct van de CD op
  Wacht tot het menu verschijnt. Kies “R” om de Windows installatie te herstellen of repareren (… is volgens mij hetzelfde).
  Daarna kunnen er verschillende dingen op het scherm verschijnen.

  1. het systeem vindt 1 of meer installatie(s) van Windows en vraagt je om aan te geven welke installatie je wilt herstellen. Geef het nummer in en druk op Enter.
  2. er wordt gevraagd om een Administrator wachtwoord, geef het wachtwoord in dat je bij installatie hebt gebruikt. Tja moeilijke vraag hè, want meestal weet je dat niet meer, heb je het eigenlijk wel ingesteld? Probeer in dat geval of het programma verder gaat met een simpele druk op de Enter-toets. Werkt dat niet, probeer een paar nullen.
  3. Er verschijnt c:/> typ achter deze tekst (prompt geheten) de opdracht chkdsk /r (let op de spatie), druk op Enter. Wacht tot het systeem klaar is en de prompt weer verschijnt. Typ exit en druk op Enter.

De computer start opnieuw op en hopelijk Windows ook.